Den här pralinen är inspirerad av den klassiska desserten peach melba. Det är ett vitt chokladskal fyllt med hallonmarmelad och vit persikotryffel smaksatt med vanilj. Skalen är målade med kakaosmör som färgats med chokladfärg och gjutna i hårdplastformar. För att göra pralinerna tempererar jag vit choklad och gjuter i formar som jag har målat med färgat kakaosmör. Allt man behöver för att göra praliner finns på marron.se (ej en sponsrad länk – det är helt enkelt min favoritbutik för chokladtillbehör). De har även bra guider för hur man använder pralinformarna och hur man tempererar choklad. För att få en pralin som är lätt att locka så börjar jag med att fylla den med marmelad och sedan tryffeln som stelnar bättre än marmeladen.
Uppdatering 29/12-20: här finns en guide för hur man gör chokladpraliner – allt från vilken utrustning man behöver till hur man väljer rätt choklad och kollar att tempereringen har blivit bra.
Recept: hallonmarmelad
Ingredienser
- 225 g hallon
- 225 g syltsocker
Instruktioner
- Koka upp hallon och syltsocker.
- Låt koka i tio minuter.
- Sila vätskan och låt svalna.
Recept: vit persikotryffel med smak av vanilj
Ingredienser
- 1,5dl persikopuré
- 0,5dl grädde
- 1 msk glukos
- 1 msk vodka
- 400 g vit cholad
Instruktioner
- Koka upp puré, grädde och glukos. Här finns en beskrivning av hur du gör egen puré om du inte hittar färdig i affären.
- Slå vätskan över finhackad vit choklad och rör tills allt har smält
- Rör i vodkan.
- Låt svalna.
Hej! Tack så mycket för recept. Undrar var vaniljen kommer in i persikotryffeln?