En av mina absoluta favoriter när det kommer till smakkombinationer är jordgubb/lime. Här finns den i form av en vit chokladpralin fylld med jordgubbsmarmelad och en vit limetryffel. ör att göra pralinerna tempererar jag vit choklad och gjuter i formar som jag har målat med färgat kakaosmör. Allt man behöver för att göra praliner finns på marron.se (ej en sponsrad länk – det är helt enkelt min favoritbutik för chokladtillbehör). De har även bra guider för hur man använder pralinformarna och hur man tempererar choklad. Askar att lägga pralinerna i köper jag från pralinaskar.se – också en favoritbutik.
Recept: jordgubbsmarmelad
Ingredienser
- 225 g jordgubbar
- 225 g syltsocker
Instruktioner
- Koka upp jordgubbar och syltsocker.
- Låt koka i tio minuter.
- Kör marmeladen slät med stavmixer, sila och låt svalna.
Recept: limetryffel
Ingredienser
- 0,75 dl limejuice
- 0,25 dl grädde
- 1 msk glukos
- 1 msk vodka
- 200 g vit choklad
Instruktioner
- Koka upp juice, grädde och glukos.
- Slå vätskan över finhackad vit choklad och rör tills allt har smält
- Rör i vodkan.
- Låt svalna.
Instruktioner för pralinen:
- Putsa och måla formen
- Temperera choklad och gjut skalen
- Fyll till 1/3 med jordgubbsmarmelad, låt stelna i kyl
- Fyll resten med limetryffel, låt stelna i kyl
- Locka och låt stelna
- Ta ut pralinen ur formen