Häromdagen när jag stod och bakade hallongrottor fick jag syn på en burk med Nutella och från blå himmel slog blixten ned i mitt huvud och jag bestämde mig för att baka Nutellagrottor. Jag förstår inte varför jag inte bakat småkakor med Nutella förut, det låter definitivt som något för en nutellaälskare som mig. Min sambo brukar skämta om att jag gärna skulle äta Nutella med sked och han har nog inte helt fel – det är ju så galet gott.
Resultatet av min snilleblixt blev de här underbara små chokladkakorna fyllda med (såklart) Nutella och det blev en riktigt favorit här hemma! Nutellagrottor är busenkelt att göra och precis som sin kusin hallongrottor är det något som ävn små barn kan lyckas baka själva. Det är bara att knåda ihop degen, rulla små bollar och klicka i Nutella.
Det där med att klicka i Nutella kan dock vara lite klurigare än att klicka i sylt eftersom det är kletigare. Jag använde en spritspåse istället och spritsade i Nutellan i hålen i Nutellagrottorna – det var betydligt enklare men kanske inte för små barn. Oavsett så är det en riktigt, riktigt god småkaka som kommer vara självklar på alla våra kalas framöver.
Recept: Nutellagrottor
Details
40 stycken
15 minuter
10 minuter
Ingredienser
4 deciliter vetemjöl
0,5 deciliter kakao
1 deciliter socker
1 tesked bakpulver
2 teskedar vaniljsocker
250 gram rumsvarmt smör
1 deciliter Nutella
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200’C.
- Blanda alla ingredienser utom Nutellan, gärna i en matberedare så att det går snabbt men för hand fungerar.
- Forma degen till små bollar och lägg i muffinsformar.
- Tryck ett hål i mitten av varje boll och fyll med Nutella.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.
Ps. Älskar du choklad? Spana in den här chokladtartletten med rönnbärskola. Har du inga rönnbär i frysen går det bra att göra hallonkola istället.