Recept: Noisette med hasselnötsgömma

noisette med hasselnötsömma

Jag har berättat förut att noisette var min absoluta favoritbit i Aladdinasken när jag var liten och förra julen delade jag med mig av ett recept på noisette med vit choklad. Så när jag surfade runt efter nya kolaformar häromdagen och såg den här pralinformen i silikon var jag tvungen att klicka hem en – den är ju perfekt för noisetter! Och när den kom idag var jag tvungen att prova direkt så det fick bli ett recept på noisette med hasselnötsgömma.

Ljus choklad, nougat och hasselnötter är verkligen en fantastisk kombination. Noisetten är god att göra bara för sig men jag gillar att man får en krispig överraskning av hasselnöten inuti, det blir något extra då. Ju bättre nougat och ju finare choklad man använder desto godare kommer det bli. Jag gillar att göra egen nougat och då använder jag samma choklad i den som i själva pralinerna. För att få en riktigt fin smak brukar jag använda covertyrchoklad från Callebaut, eller när jag vill ha riktigt god choklad: Valhrona.

Det här receptet på noisette med hasselnötsgömma är busenkelt och går snabbt att göra om man bortser från frysen, dessutom är det beräknat för att vara alldeles lagom till en sån här form. Om man inte använder en silikonform går det bra att göra den i ischokladformar eller vänta tills smeten stelnat något för att sen spritsa ut pralinerna. Gissa om det numera alltid kommer finnas noisette med hasselnötsgömma i pralinaskarna jag gör till jul?

Recept: noisette med hasselnötsgömma

Ingredienser:

  • 50g nougat
  • 100g ljus choklad
  • 15st rostade och skalade hasselnötter

Gör så här:

  1. Smält ihop nougaten med den ljusa chokladen.
  2. Fyll formarna till 2/3 med chokladsmet. Banka formen mot köksbänken för att få ut eventuella luftbubblar.
  3. Lägg en hasselnöt i varje hål.
  4. Fyll upp med chokladsmet.
  5. Ställ i frysen 1-2 timmar.
  6. Ploppa ut pralinerna och låt tina.
  7. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *