Receptet ger 2 bröd
Ingredienser:
- 200 g vatten
- 270 g vetemjöl
- 70 g rågmjöl
- 80 g rågsurdeg
- 10 g jäst
- 9 g salt
- 50 g valnötter
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom saltet och valnötterna i skålen till din köksassistent.
- Kör 5 minuter på låg fart, sedan 3 minuter på snabb fart.
- Häll i saltet och valnötterna och kör på snabb fart i 2 minuter till.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i en oljad plastlåda, ca 30-60 min.
- Förvärm ugnen till 275’C.
- Vänd ut degen på mjölat bakbord och dela till två bröd som du rundriver. (formar till bollar)
- Flytta försiktigt till en mjölad plåt, sikta mjöl över och snitta ytan.
- Sätt ing i ugnen och sänk direkt till 250’C. Om du har ångfunktion kör du på normal ånga i 10-15 minuter, annars kan du sätta en plåt med isbitar i ugnen och ta ut efter 10-15 minuter.
- Grädda i 10-15 minuter till, vänd på bröden, och grädda 10-15 minuter till så att bröden får färg.
Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:
- Tiden har gått ut
- Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
- Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
- Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
- Brödet har en innertemperatur på 98′C