Valnötsbröd

Receptet ger 2 bröd

Ingredienser:

  • 200 g vatten
  • 270 g vetemjöl
  • 70 g rågmjöl
  • 80 g rågsurdeg
  • 10 g jäst
  • 9 g salt
  • 50 g valnötter

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser utom saltet och valnötterna i skålen till din köksassistent.
  2. Kör 5 minuter på låg fart, sedan 3 minuter på snabb fart.
  3. Häll i saltet och valnötterna och kör på snabb fart i 2 minuter till.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en oljad plastlåda, ca 30-60 min.
  5. Förvärm ugnen till 275’C.
  6. Vänd ut degen på mjölat bakbord och dela till två bröd som du rundriver. (formar till bollar)
  7. Flytta försiktigt till en mjölad plåt, sikta  mjöl över och snitta ytan.
  8. Sätt ing i ugnen och sänk direkt till 250’C. Om du har ångfunktion kör du på normal ånga i 10-15 minuter, annars kan du sätta en plåt med isbitar i ugnen och ta ut efter 10-15 minuter.
  9. Grädda i 10-15 minuter till, vänd på bröden, och grädda 10-15 minuter till så att bröden får färg.

Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:

  1. Tiden har gått ut
  2. Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
  3. Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
  4. Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
  5. Brödet har en innertemperatur på 98′C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *