Så gör du egen puré av frukt och bär

Puré av frukt och bär är en vanlig ingrediens i många recept, till exempel kola eller mousse till tårtor och bakelser. På konditorier köper man färdiga, frysta puréer men det är oftast inget man hittar i vanliga mataffärer – om man inte botaniserar bland barnmatsburkarna Som tur är så är det enkelt att göra egen puré av frukt och bär så att man kan baka fina moussetårtor, goda bakelser och underbara kolor. Det är dessutom busenkelt och man kan göra stora satser på en gång och frysa det som blir över så att man inte behöver göra om arbetet varje gång man är sugen på att baka något som innehåller puré. Såhär enkelt gör du egen puré av frukt och bär.

Tutorial: gör egen puré av frukt och bär

Det behöver du:

 • Frukt eller bär, färska eller frysa spelar ingen roll
 • Stavmixer eller matberedare
 • Finmaskig sil
 • Bunke
 • Ev fryslådor

Gör så här:

 1. Skölj och rensa bären eller frukten om du använder färsk, om du använder fryst så tina den.
 2. Skala frukten eller bären om det behövs, till exempel om du använder kiwi eller mango.
 3. Häll över allt i en bunke.
 4. Mixa så fint som möjligt med hjälp av matberedare eller stavmixer.
 5. Om det är en frukt eller ett bär som har hårda skal eller mycket kärnor, till exempel hallon, så behöver du sila av den. Häll de mixade bären i en finmaskig sil med en bunke under. Rör runt med en sked så att så mycket puré som möjligt åker igenom.
 6. Klart! Använd det du behöver på en gång och frys in resterna.

En av mina absoluta favoritsaker att göra när jag gjort egen puré av frukt och bär är att koka kola. Det är perfekt lördagsgodis även för vuxna och en uppskattad present. Till jul kokar jag alltid hallonkola som tar slut fasligt fort. Andra favoriter är rönnbärskola, lingonkola och havtornskola.