Plötsligt är det tydligt att sommaren är över: luften känns kyligt krispig och rönnbären lyser upp åtminstone hela vårt grannskap. Jag ska villigt erkänna att jag inte har en särskilt god relation till rönnbär. Ett av mina första minnen är att vi gjorde rönnbärsgelé på förskolan och jag fick en fin burk med rödrutigt tyg kring locket att ta med hem. Gissa besvikelsen när det mest smakade beskt! I år har jag bestämt mig för att bättra på relationen till vårt inhemska superbär. Jag har gjort ett litet försökt med whiskysyltade rönnbär som blev superlyckat och ett givet sällskap till höstens grytor och vilträtter. Men först ut här på bloggen blir ett recept på chokladtartlette med rönnbärskola.
Rönnbären har samma typ av beska som lingon har och alla vet ju att lingonkola är smått magiskt så jag tänkte att rönnbär och kola borde vara en lika bra kombination. Och det kan man minst sagt säga att det blev! Sötsyrligt med lite beska som väger upp den annars så sockersöta kolan. Och chokladtryffel gjord på en mörk, bärig choklad är en match made in heaven. Jag funderar på om man skulle ta och toppa tartletten med en mörk chokladmousse någon dag, men det får provas senare! Här är i alla fall mitt recept på chokladtartlette med rönnbärskola.
Receptet på chokladtartlette med rönnbärskola är anpassat för att räcka till sex stycken tartletter gjorda med det här tartlettesetet från Söders Gourmet. Det tar lite tid och planering att göra det men den mesta av tiden är väntetid i kylen. Ett tips är att göra min chokladtartlette med rönnbärskola under tre dagar. Första dagen gör man tartlettedegen, andra dagen bakar man skalen och gör kolan och den tredje dagen gör man chokladtryffeln.
Recept: chokladtartlette med rönnbärskola
Recept chokladtarlette
Ingredienser:
- 400 g vetemjöl med låg glutenhalt. Jag gillar det här från Ramlösa kvarn.
- 250 g kylskåpskallt smör
- 150 g florsocker
- 50 g mandelmjöl
- 25 g kakao
- 2 krm salt
- 2 st ägg
Gör så här:
- Kör samman alla ingredienser förutom ägget i en matberedare.
- När allt är väl blandat, häll över i en skål, tillsätt ägget och blanda samman med händerna.
- Rulla degen till en boll och linda in i plastfolie. Låt stå i kylen minst en timme men helst över natten.
- Kavla ut till en 2mm tjock platta mellan två bakplåtspapper.
- Ta ut lagom stora bitar deg och klä tartletteringarna.
- Nagga botten och låt stå i kylen i minst en timme.
- Värm ugnen till 170 grader. Under tiden: klä insidan av varje tartlette med bakplåtspapper. Tryck det tätt intill tartlettedegen och fyll sedan med torkade bönor, pajvikter eller ris. Det hjälper degen att inte resa sig för mycket i ugnen och gör att tartletten får en fin form.
- Grädda i 20-25 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Recept rönnbärskola
Ingredienser:
- 75 g smör
- 150 g ljus sirap
- 250 g socker
- 1,5 dl rönnbärspuré
- 0,5 dl grädde
Gör så här:
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Häll i resten av ingredienserna.
- Koka under omrörning till 124’C eller tills smeten klarar kulprovet.
- Fyll tartletteskalen till hälften med kola.
- Låt stelna, helst i rumstemperatur men i kyl går bra.
Recept chokladtryffel
Ingredisenser:
- 120 g mörk choklad
- 100 g grädde
- 10 g glukos
Gör så här:
- Hacka chokladen fint och lägg i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna.
- Värm under omrörning tills allt har blandat sig.
- Fyll tartletteskalen med chokladtryffel och låt stelna i rumstemperatur