Receptet ger 2 limpor
Ingredienser:
- 200 g vatten
- 320 g vetemjöl
- 100 g vetesurdeg
- 6 g jäst
- 10 g salt
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom saltet i skålen till din köksassistent.
- Kör 5 minuter på låg fart, sedan 3 minuter på snabb fart.
- Häll i saltet och kör på snabb fart i 2 minuter till.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i en oljad plastlåda, ca 90 min.
- Stöt degen, dvs vik in hörnen mot mitten och vänd på den. Låt sedan jäsa till dubbel storlek igen. Upprepa en gång till.
- Förvärm ugnen till 250’C.
- Vänd ut degen på mjölat bakbord, tryck försiktigt ut de största luftbubblorna och skär ut två avlånga limpor.
- Flytta försiktigt till en mjölad plåt och sikta mjöl över.
- Sätt ing i ugnen och sänk direkt till 220’C. Om du har ångfunktion kör du på normal ånga i 10-15 minuter, annars kan du sätta en plåt med isbitar i ugnen och ta ut efter 10-15 minuter.
- Grädda i 10-15 minuter till, vänd på bröden, och grädda 10-15 minuter till så att bröden får färg.
Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:
- Tiden har gått ut
- Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
- Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
- Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
- Brödet har en innertemperatur på 98′C