Levain

Receptet ger 2 limpor

Ingredienser:

  • 200 g vatten
  • 320 g vetemjöl
  • 100 g vetesurdeg
  • 6 g jäst
  • 10 g salt

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser utom saltet i skålen till din köksassistent.
  2. Kör 5 minuter på låg fart, sedan 3 minuter på snabb fart.
  3. Häll i saltet och kör på snabb fart i 2 minuter till.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en oljad plastlåda, ca 90 min.
  5. Stöt degen, dvs vik in hörnen mot mitten och vänd på den. Låt sedan jäsa till dubbel storlek igen. Upprepa en gång till.
  6. Förvärm ugnen till 250’C.
  7. Vänd ut degen på mjölat bakbord, tryck försiktigt ut de största luftbubblorna och skär ut två avlånga limpor.
  8. Flytta försiktigt till en mjölad plåt och sikta  mjöl över.
  9. Sätt ing i ugnen och sänk direkt till 220’C. Om du har ångfunktion kör du på normal ånga i 10-15 minuter, annars kan du sätta en plåt med isbitar i ugnen och ta ut efter 10-15 minuter.
  10. Grädda i 10-15 minuter till, vänd på bröden, och grädda 10-15 minuter till så att bröden får färg.

Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:

  1. Tiden har gått ut
  2. Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
  3. Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
  4. Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
  5. Brödet har en innertemperatur på 98′C

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *