Bergis / Basic bread

Receptet ger två små limpor eller 18 frallor

Ingredienser:

  • 2 dl vatten
  • 330 g vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 10 g smör
  • 6 g socker
  • 7 g salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet i skålen till din köksmaskin.
  2. Knåda på låg fart i cirka fem minuter
  3. Tillsätt saltet och knåda på hög fart i cirka två minuter
  4. Sänk farten och knåda i cirka två minuter till
  5. Häll ut på bakbord, obs! mjöla ej! och forma till runda bullar, limpor eller gifflar.
  6. Pensla eventuellt med vatten och doppa i frön
  7. Låt jäsa till dubbel storlek på mjölad plåt medan du förvärmer ugnen till 250’C.
  8. Snitta ytan och sätt in i ugnen. Vrid direkt ned värmen till 220’C. Om du har ånga i ugnen bakar du först med ånga i 8 minuter, släpper ut ångan och bakar i cirka 8 minuter till. Om du inte har en ugn med ångfunktion kan du lägga några isbitar på en plåt i nedre delen av ugnen och ta ut den efter 8 minuter.

Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:

  1. Tiden har gått ut
  2. Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
  3. Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
  4. Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
  5. Brödet har en innertemperatur på 98’C

– – – – – – – – – –

The recipe yields two small loaves or 18 buns

Ingredients:

  • 200 ml water
  • 330 grams plain flour
  • 10 grams yeast
  • 10 grams butter
  • 6 grams sugar
  • 7 grams salt

Directions:

  1. Put all ingredients except salt in the bowl of your standmixer
  2. Mix with the dough hook at low spead for five minutes
  3. Add salt and mix at high speed for two minutes
  4. Turn the mixer back to low speed and mix for two minutes
  5. But the dough on your working bench but do not flour! Shape into loaves or buns.
  6. If desired, brush with water and cover with seeds
  7. Put the dough onto a floured baking tray and let rest until it’s risen to twice it’s shape.
  8. Preheat oven to 250’C
  9. Put the baking tray in the oven and immediately turn the heat down to 220’C. Bake with the steam function for 8 minutes, then release the steam and bake for 8 more minutes. If your oven don’t have a steam function you can put icecubes on a tray at the bottom of the oven and take it out after 8 minutes.

Tips from the baker, you know the your bread is done when:

  1. The time in the recipe have passed
  2. The brad feel light
  3. The bread sounds hollow when you knock on the bottom of it
  4. The bread has color and a crust on the bottom
  5. The inner temperature of the bread is 98’C

2 Kommentarer

  1. Annika
    december 24, 2014 / 9:04 f m

    Hej. Jag gillar din sida och går in här emellanåt för att få hjälp. Undrar vilken typ av jäst använder du när du bakar dina frallor? Är det färsk eller torrjäst?

    • theresemolander
      Författare
      december 24, 2014 / 10:37 f m

      Hej! Vad roligt att höra! Jag använder alltid färsk jäst, torrjäst har sämre jäsförmåga och jag tycker inte lika mycket om smaken av den. God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *