Ingredienser:
- 200 g vatten
- 270 g vetemjöl
- 80 g rågsurdeg
- 10 g jäst
- 9 g salt
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom saltet i skålen till din köksassistent.
- Kör 3 minuter på låg fart, sedan 4 minuter på snabb fart.
- Häll i saltet och kör på snabb fart i 4 minuter till.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i en oljad plastlåda, 45-60 min.
- Stöt degen, dvs vik in hörnen mot mitten och vänd på den. Låt sedan jäsa till dubbel storlek igen. Upprepa 2-3 gånger.
- Rulla ut degen på mjölat bakbord, skär upp längder och twista försiktigt bagetterna (så att de ser lite ut som ett rep).
- Lägg på baguetteplåtar och låt jäsa till dubbel storlek.
- Förvärm ugnen till 300’C, sätt in plåten och sänk direkt till 250’C. Om du har ångfunktion på ugnen kör du på normal ånga i fem minuter och släpper sedan ut den. Annars kan du lägga några isbitar på en plåt längst ned och ta ut efter fem minuter.
- Baka tills baguetterna fått färg, ca 15 minuter