Kalljäst rågbröd / Over night rye bread

Receptet ger fyra små bröd

Ingredienser:

  • 200 g ljummet vatten
  • 125 g vetemjöl
  • 125 g rågmjöl
  • 5 g jäst
  • 7 g salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser förutom saltet i en skål och kör på låg fart i köksmaskinen i 8 minuter.
  2. Höj farten och kör i 4 minuter.
  3. Sänk farten och häll i saltet. Kör på snabb fart i 4 minuter till.
  4. Jäs i en oljad bunke i två timmar
  5. Häll ut på bakbord, dela i fyra bitar och vik försiktigt till en kudde.
  6. Flytta försiktigt till en ordentligt mjölad plåt, pensla med vatten och strö på med frön.
  7. Låt jäsa i kylen över natten.
  8. När du vaknar: värm ugnen till 275 grader.
  9. Snitta brödet (om du vill), ställ in i ugnen och sänk direkt till 250 grader.
  10. Grädda i 20 minuter.

Tips från bagaren, du vet att titt bröd är klart när:

  1. Tiden har gått ut
  2. Brödet känns lätt när du tar det i handen och försiktigt bollar med det
  3. Brödet låter ihålig när du knackar på undersidan av det
  4. Brödet har fått färg och bildat en skorpa på undersidan
  5. Brödet har en innertemperatur på 98’C

– – – – – – – – – –

The recipe yields four small breads

Ingredients:

  • 200 grams luke warm water
  • 125 grams plain flour
  • 125 grams rye flour
  • 5 grams yeast
  • 7 grams salt
  • Seeds of your choice

Directions:

  1. Put all the ingredients except salt in your standmixer and knead at low speed for 8 minutes.
  2. Increase the spead and knead for 4 minutes.
  3. Add the salt and knead at low speed for 4 minutes.
  4. Let rest in an oiled bowl for 2 hours.
  5. Cut into 4 pieces, fold into the wanted shape and move to a floured baking tray.
  6. Brush with water and put seeds on top
  7. Wrap in plastic and put into the fridge over the night.
  8. Heat the oven to 275’C, put the bread in and immediatly lower the heat to 250’C.
  9. Bake for 20 minutes.

Tips from the baker, you know the your bread is done when:

  1. The time in the recipe have passed
  2. The brad feel light
  3. The bread sounds hollow when you knock on the bottom of it
  4. The bread has color and a crust on the bottom
  5. The inner temperature of the bread is 98’C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *