Pistagebavaroise

Ingredienser:

 • 200g mjölk
 • 50 g socker
 • 65 äggula
 • 75g pistagepasta*
 • 8g gelatinblad (OBS! 8 gram, ej 8 stycken)
 • 200 g grädde

Gör så här:

 1. Vispa grädden till lätt och ställ i kylen.
 2. Koka upp mjölken med hälften av sockret.
 3. Vispa under tiden ihop äggulan och resten av sockret.
 4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
 5. Häll lite av den kokade mjölken över äggulan, rör om, häll tillbaka i kastrullen och sjud på låg värme till 82’C under omrörning. Om du inte har någon termometer: sjud tills första bubblan.
 6. Ta av kastrullen från värmen, krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i mjölken. Rör tills gelatinbladen smält.
 7. Sila lite av vätskan över pistagepastan så att den löser sig, sila sedan ned resten av vätskan och rör om. Sätt plastfolie över bunken och ställ i kylen.
 8. När pistagevätskan är lika kall som grädden (obs! Viktigt att den är lika kall annars kommer den att skära sig) är det dags att vända ned grädden, lite i taget.
 9. Fyll i formar och frys.
 10. Ta ut ur formarna och låt tina i kyl ett par timmar innan servering.

*Tips:

Pistagepasta går att köpa på välsorterade livsmedelsaffärer eller online men att göra sin egen går snabbt, blir bättre och är billigare. Man gör den genom att köra pistagenötter fint i en matberedare och tillsätta Grappa med mandelsmak (vodka eller rom fungerar om man inte har grappa hemma, men grappa ger bättre smak) tills man får en konsistens som liknar jordnötssmör med små bitar i.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *