Jag håller på för fullt att göra de pralinaskar som ska få följa med oss på julafton. Även om jag älskar choklad så tycker jag om att variera med andra typer av konfektyr och jag tror att min personliga favorit i är den här havtornsmarmeladen. Jag utgår från ett grundrecept på marmeladgodis som jag experimenterat fram och det går utmärkt att använda puré från andra typer av frukt och bär.
Ingredienser
- 250 g havtornspuré
- 250 g syltsocker
- 8 st silvergelatinblad eller 13 st guldgelatinblad (de man kan köpa i mataffärer)
- Strösocker
- Solrosolja elle rapsolja
Instruktioner
- Koka upp purén med syltsockret och låt koka i tio minuter.
- Lägg gelatinbladen i vatten medan purén kokar.
- Rör ned gelatinbladen i marmeladen och rör om tills allt har smält.
- Smörj in silikonformar med solrosolja, det gör att marmeladen inte fastnar.
- Fyll formarna med marmeladen.
- Låt svalna och stelna – det går snabbare om du ställer formarna i kylen eller frysen.
- Ta försiktigt ut marmeladen ur formarna och skölj bort oljan med iskallt vatten.
- Torka av marmeladen med hushållspapper så att de blir torra.
- Rulla runt i socker, vänta en stund och rulla i socker igen. Den första rundan kommer att smält av marmeladen.
- Njut!
Tips!
Gör egen fruktpuré genom att koka upp frukt eller bär och sila genom en sil för att få bort kärnor, frön och skalrester.
1 kommentar