Idag vaknade vi till snö på marken i Stockholm, och med en månad kvar till julafton finns det hopp om en vit jul. Och här hemma har julförberedelserna startars. I alla fall kolakokningen. En klar favorit är den här hallonkolan. Massor med hallon ger en rik, lite syrlig smak som bryter av fint mot den söta kolan.
Recept: hallonkola
Ingredienser:
- 75 g smör
- 150 g ljus sirap
- 250 g socker
- 1,5 dl hallonpuré
- 0,5 dl grädde
Gör så här:
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Häll i resten av ingredienserna. Här finns en beskrivning av hur du gör egen puré om du inte hittar färdig hallonpuré i affären.
- Koka under omrörning till 124’C eller tills smeten klarar kulprovet.
- Häll upp i en form utan botten och låt stelna minst fem timmar.
- Skär upp, snurra in i papper och njut!