Recept: hemmagjor NK-mint

Recept: hemmagjor NK-mint

Jag tror att min absoluta favoritgodis i hela världen är NK-mint. Små runda bitar av mörk chokladtryffel, hård fondant och mintsmak. Det är perfektion rakt igenom. De har funnits på NK i hela varuhusets historia och tillverkas fortfarande för hand enligt samma hemliga recept. Och jag älskar det! Som utbildad konditor uppskattar jag hantverket bakom och stöttar det gärna. MEN, de är för dyra för att jag ska unna mig det ofta. Och busenkla att göra hemma själv. Eftersom receptet är hemligt har jag fått ta fram ett eget, men här är mitt recept på hemmagjord NK-mint.

CHOKLADEN ÄR HEMLIGHETEN

Men först ett par ord om den stora hemligheten i mitt recept på hemmagjord NK-mint: chokladen. Den som någon gång har smakat riktigt god choklad vet vad jag pratar om. Om man vill ha en riktig chokladupplevelse som verkligen smakar choklad så får man vara beredd på att lägga lite pengar på råvaran. Jag använde helst Valrhona som är en riktig lyxchoklad. Det är som med alla andra råvaror, vill man ha ett bra slutresultat måste man ha bra råvaror. Och vill man ha riktigt lyxig hemmagjord NK-mint som smakar lika bra som den man köper så fungerar inte blockchoklad från Ica.

LÄR DIG TEMPERERA CHOKLAD

En annan sak som är viktig för att lyckas med mitt recept på hemmagjord NK-mint är att lära sig temperera choklad. Normalt smälter choklad i rumstemperatur och särskilt vid kroppstemperatur. Det betyder att man blir kladdig om man tar i chokladen, och det känns ju inte särskilt lyxigt. Men om man tempererar chokladen så kan man ta i den utan att den smälter. Det finns massor av videos som visar hur man gör på Youtube – och jag lovar att det är mycket enklare än man tror! Men nu, äntligen, mitt recept på hemmagjord NK-Mint

RECEPT: HEMMAGJORD NK-MINT

INGREDIENSER

 • 100 g grädde
 • 400 g mörk choklad
 • 1 äggvita
 • 5 droppar pepparmintsolja
 • 3,5 dl florsocker
 • Ca 300 g mörk choklad till tempereringen

GÖR SÅ HÄR:

 1. Koka upp grädden och finhacka 400 g mörk choklad.
 2. Ta bort grädden från plattan och rör ned chokladen tills det blir en jämn smet.
 3. Spritsa i chokladtryffeln i silikonformar och låt stelna i kylen.
 4. När tryffeln har stelnat är det dags för minten. Börja med att vispa äggvitan till ett fast skum.
 5. Tillsätt pepparminten och rör om.
 6. Blanda ned florsockret och rör till en smidig smet.
 7. Spritsa ut mintsmeten ovanpå chokladtryffeln och låt stelna.
 8. Temperera under tiden chokladen och doppa sedan mintbitarna genom att sänka ned en matgaffel eller doppgaffel i chokladen – men täck inte minten.
 9. Skrapa av överflödig choklad på kanten av skålen och ställ bitarna på bakplåtspapper.
 10. Låt stelna och njut! De håller ca en vecka i kylskåp-
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *