Kex med Västerbottenost och rosmarin

Kex med Västerbottenost och rosmarin

Det är snart jul och jag som älskar att ge bort ätbara saker i julklapp har fullt upp i köket. Idag bakas det kex med Västerbottenost och rosmarin, ett recept inspirerat av ett med parmesanost som jag haft sparat på min Pinterest i evigheter. Och det är ju inga fel alls på parmesanost, men jag är ett betydligt större fan av Västerbottenost. Dessutom har vi hela frysen full av halvöppnade påsar eftersom jag ALLTID köper ny när jag ska göra risotto. Jag glömmer helt enkelt bort att jag redan har tonvis hemma :)

Men, tillbaka till receptet. Det är ett klassiskt recept på shortbread, eller salta kex, som fått extra smak av rosmarin och Västerbottenost. Det är busenkelt, går snabbt att göra och fungerar bra att frysa. De håller ungefär en vecka i rumstemperatur.

RECEPT: Salta kex med Västerbottenost och rosmarin

INGREDIENSER
 • 3 dl mjöl
 • 2 dl Västerbottenost
 • 0,5 dl färsk rosmarin
 • 2 tsk flingsalt
 • 1 krm svartpeppar
 • 100 g smör
 • 1-3 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
 1. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare. Kör tills allt är blandat.
 2. Häll i lite vatten i taget tills det blir en deg.
 3. Rulla till en boll och lägg i kylen i 30 minuter.
 4. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek och stansa ut kex.
 5. Sprid ut på en plåt och baka i 170’C i 10-15 minuter

 

Dela

2 Kommentarer

 1. Pernilla
  november 23, 2018 / 4:47 e m

  Låter toppen! Hur många gör du på en sats?

  • therese
   Författare
   november 24, 2018 / 11:12 f m

   Oj, jag räknade inte. Men en plåt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *