Tryffelbakad schalottenlök med äggulekräm

Tryffelbakad schalottenlök med äggulekräm

Då och då händer det att jag MÅSTE fråga kocken om receptet på en rätt jag ätit på en restaurang, det är hemlighetem bakom att jag nu alltid har lika mycket smör som potatis i min potatispuré (lika galet gott som det låter galet!) och att den här rätten gång på gång på gång kommer upp på mina middagsmenyer. Ugnsbakad lök med äggulekräm låter kanske inte särskilt fantastiskt men är magiskt gott. Receptet kommer ursprungligen från Stefan Eriksson som lagade den under en lunch jag åt på Loka Brunn och alla som har smakat den hemma hos mig har tyckt om den.

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 stycken bananschalottenlökar
  • 4 msk tryffelolja
  • 75 g smör
  • 75 g créme fraiche
  • 75 g äggula
  • 2 dl rapsolja
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 paket bacon

Instruktioner:

  1. Klipp baconet i små bitar och stek på hög värme tills det blir knaprigt, låt fettet rinna av på hushållspapper.
  2. Skala löken och dela på mitten. Lägg i en ugnsform och häll över tryffelolja. Baka i ca 30 minuter eller tills de blir mjuka på 175’C i ugnen.
  3. Mixa rapsolja med färsk persilja.
  4. Sjud samman smör, créme fraiche och äggula på medelhög värme tills krämen tjocknat något.
  5. Lägg upp äggulekräm i en djup tallrik, placera lökhalvorna ovanpå och toppa med bacon. Häll örtoljan runtom och servera gärna med mjukt bröd.

Tips: du kan förbereda allt förutom äggulekrämen i förväg, den behöver göras precis innan servering. För att hålla övriga delar av rätten varm kan du ha dem på 75’C i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *