Både jag och min sambo är förälskade i det mesta från Italien: pizza, pasta, risotto, tryffel, prosecco och himmelska baroloviner. Min sambo är dessutom en riktig ölälskade och jag har experimenterat med att använda öl som vätska i en risotto istället för vin. Det är lätt att beskan från ölet tar över så man väljer med fördel ett öl med låg beska och mycket aromer som en pale ale, till exempel Bergslagens Portrait Mosaic Ale. Det är en småskalig hantverksöl gjord på humlesorten mosaic som ger en fruktig, örtig och aromatisk smak. Eftersom ölet och svampen ger mycket smak tycker jag om att använda en vällagrad ost med kraftig smak och den här gången använde jag Västerbottenost – ett väldigt lyckat experiment som kommer att upprepas med andra risottovarianter. Passa gärna på att göra en dubbel omgång av receptet, risotto är godare när den har fått ligga och gotta till sig ett par dagar och är perfekt matlådemat.
Recept: risotto med öl, svamp och västerbottenost
Ingredienser, 4 portioner
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 msk smör
- 100-200 g svamp
- 3 dl risottoris
- 2 dl öl
- 5 dl grädde
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 dl riven västerbottenost
- salt
- peppar
- honung
- knaperstekt bacon
Instruktioner
- Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och svampen tills den här mjuk.
- Tillsätt riset och rosta det lätt i pannan.
- Häll på vätska lite i taget och låt koka in i riset under omrörning.
- När all vätska är inkokad: tillsätt Västerbottenosten och smaka av med salt, peppar och honung.
- Servera med knaperstekt bacon och extra Västerbottenost