Violsaft och viollikör på vårens godaste blomma

Violsaft och viollikör på vårens godaste blomma

För ett par dagar sedan var jag ute på promenad när doften av violer plötslig kom. Efter lite letande på de omkringliggande gräsmattorna hittade jag ett stort fält fyllt med doftvioler och lyckan var total: nu är det dags att göra saft och likör! De här första vårdagarna är bland de allra bästa för att hitta delikatesser som viol, tusensköna och spröda små blad av nässlor, maskros och kirskål. Här i Sverige ser vi ofta nässlor, maskros och kirskål som ogräs men i stora delar av övriga världen är det just delikatesser som är sprängfyllda med näring. Det kommer garanterat att komma upp recept med dem här i bloggen framöver.

Men idag var det violerna som skulle få stå i centrum och i form av violsaft och viollikör. Det är busenkelt att göra och smakar otroligt gott.

Recept: violsaft med en touch av citron

Ingredienser, 75 cl koncentrerad saft

  • 3 dl rensade doftviolblommor
  • 2 st citronskivor
  • 5dl vatten
  • 5 dl socker

Instruktioner

  1. Lägg blommorna och citronen i en flaska eller bunke.
  2. Koka ihop vatten och socker till en sockerlag.
  3. Slå den heta sockerlagen över blommorna, rör om och låt stå i tre dagar. Rör om då och då.
  4. Sila bort blommorna och tappa på flaska.
  5. Avnjut iskall och förvara antingen i frysen eller tillsätt natriumbensoat enligt förpackningens direktiv.

Recept: viollikör

Ingredienser, 45 cl likör

  • 2dl rensade doftviolblommor
  • 3dl vodka eller okryddat brännvin
  • 2dl socker
  • 1/2dl vatten

Instruktioner

  1. Lägg blommorna och spriten i en flaska eller bunke.
  2. Låt stå mörkt och svalt i 4-5 veckor, skaka om burken eller flaskan då och då.
  3. Efter 4-5 veckor: koka en sockerlag på sockret och vattnet, låt svalna.
  4. Sila ned violspriten i en plastbunke.
  5. Blanda i sockerlagen och rör tills den löst sig.
  6. Häll upp på flaska.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: