Mindre rester, mer godis
Jag brukar börja varje morgon med att dricka en ingefärs- och gurkmejeshot, och häromveckan gjorde jag en ny omgång. Det gör lite ont i mitt hjärta varje gång eftersom det blir så mycket rester kvar i råsaftcentrifugen. Vi slänger alldeles för mycket mat och även om jag inte kör med zero waste försöker jag ta tillvara på så mycket som möjligt. Så den här gången provade jag att göra något med resterna, ju mindre ätbart som slängs desto bättre! Resultatet blev hemmagjorda ingefärsbouties och trots att de inte innehåller något tillsatt socker är de supergoda!
Vegansk fiberbomb
De är dessutom helt veganska och till största delen raw. Det innebär inte att de är nyttiga, men det är ett mindre onyttigt val. Och ett val fullt med fibrer som gör magen glad. Den juicade ingefäran som blir kvar består mest av fibrer som smakar otroligt mycket ingefära. Kokosen bidrar med smak och söta, och dadlarna ersätter socker helt och hållet. För att få dem riktigt fina pressar jag ned smeten i en silikonform och fryser innan jag doppar dem i choklad. För bästa resultat är det bra att temperera chokladen, då smälter de inte när man tar i chokladen.
Recept: hemmagjorda ingefärsbounties
Ingredienser:
- Resterna från 300g juicad ingefära
- 400 g kokos
- 8 mjuka dadlar
- 2 msk kokosmjölk
- Mörk choklad
Gör så här:
- Lägg alla ingredienserna förutom chokladen i en matberedare. Kör ihop det till en smet.
- Tryck ut smeten i en silikonform eller forma till bollar och lägg in i frysen i en halvtimme.
- Smält chokladen och doppa kokosbollarna i chokladen.
- Dekorera eventuellt med hackade nötter eller något annat gott. Jag använde torkat citronskal.
- Låt stelna och njut!