Recept: svinnsmart citronmarmelad på citronskal

en burk citronmarmelad på citronskal

Debatten kring matsvinn har äntligen dragit igång rejält och fler och fler tänker på vad man kan göra för att minska sitt eget svinn. Hemma hos oss planerar vi maten så noga som vi kan och orkar, tar vara på det som blir över och komposterar det som inte kan användas till annat i vår bokashikompost. Där blir den både till gödselvatten och fin, näringsrik jord där vi odlar nya grönsaker. Men det här är ingen odlingsblogg (vill ni följa vår odling så titta in här) och det här är inget inlägg om bokashi utan om citroner. Vi använder en hel del citronjuice i vår matlagning och sen jag såg det här inlägget så har jag hamstrat ekologiska citronskal i frysen så att jag kan göra citronmarmelad på citronskal – svinnsmart och supergott.

Jag älskar att koka marmelad och det blir många burkar per år på frukt och bär som jag antingen plockar själv eller tar rätt på när de håller på att bli dåliga. Jag har en låda i frysen där jag samlar “förädlingsmaterial” som är allt från citronskal till rönnbär och hummerskal. Allt blir marmelad, fond eller något annat gott. Den marmelad vi inte äter upp själva blir till väldigt uppskattade presenter och julklappar – så uppskattade att vänner och familj lite försiktigt brukar fråga om de kan få en burk till när de är hemma hos oss. Favoriten hos de flesta är rabarbermarmelad med prosecco, men det tror jag är för att de inte smakat på min citronmarmelad på citronskal än. Receptet är snarlikt Saras men inte riktigt, jag har mer socker i min och när jag har hemma så tillsätter jag gärna en vaniljstång.

Recept: citronmarmelad på citronskal

Ingredienser

  • 1 kilo frysta, ekologiska citronskal
  • 4 deciliter vatten
  • 12,5 deciliter strösocker
  • ev 1 vaniljstång

Gör så här:

  1. Tina citronskalen och skär dem i mindre bitar. Ta bort stjälkbitarna – de smakar beskt.
  2. Koka upp citronskal, vatten, strösocker och vaniljstång. Låt koka i 30 minuter.
  3. Mixa marmeladen slät och häll upp på steriliserade burkar.
  4. Njut!

Det där med att sterilisera burkar är förresten mycket enklare än man tror! jag ställer helt enkelt in ett gäng väl rengjorda burkar i 100’C i ugnen medan marmeladen kokar, och som absolut minst 15 minuter. När jag hällt upp marmeladen så sätter jag på locket, väner upp och ned på burken och in i ugnen i 15minuter till, sen får de svalna upp och ned. Det skapar ett vakuum i burken som gör att marmeladen håller längre. Inte för att det brukar vara några problem – den tar slut väldigt snabbt!

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *