Chokladpraliner

Chokladpraliner

Något av det roligaste jag vet är att göra chokladpraliner och inför jul brukar jag göra julkalendrar och pralinaskar med hemmagjorda praliner. Det här är några av mina favoritsmaker, saffranspralinen är underbar! För att göra pralinerna tempererar jag vit choklad och gjuter i formar som jag har målat med färgat kakaosmör. Allt man behöver för att göra praliner finns på marron.se (ej en sponsrad länk – det är helt enkelt min favoritbutik för chokladtillbehör). De har även bra guider för hur man använder pralinformarna och hur man tempererar choklad. Askar att lägga pralinerna i, och speciella julkalendrar, köper jag från pralinaskar.se – också en favoritbutik.

Recept: saffranstryffel, räcker till två pralinformar

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl grädde
  • 1 msk glukos
  • 1 msk vodka

Instruktioner

  1. Koka upp grädde, saffran och glukos.
  2. Finhacka chokladen och rör ned i grädden. Rör tills allt har smält.
  3. Tillsätt vodkan och rör om, den gör att pralinerna håller längre men ger ingen smak.
  4. Låt svalna något och fyll pralinerna.

Recept: vaniljtryffel, räcker till två pralinformar

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 1 tsk g vaniljpulver
  • 1 dl grädde
  • 1 msk glukos
  • 1 msk vodka

Instruktioner

  1. Koka upp grädde, vaniljpulver och glukos.
  2. Finhacka chokladen och rör ned i grädden. Rör tills allt har smält.
  3. Tillsätt vodkan och rör om, den gör att pralinerna håller längre men ger ingen smak.
  4. Låt svalna något och fyll pralinerna.

Recept: chaitryffel, räcker till två pralinformar

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 2 msk g chaipulver
  • 1 dl grädde
  • 1 msk glukos
  • 1 msk vodka

Instruktioner

  1. Koka upp grädde, chaipulver och glukos.
  2. Finhacka chokladen och rör ned i grädden. Rör tills allt har smält.
  3. Tillsätt vodkan och rör om, den gör att pralinerna håller längre men ger ingen smak.
  4. Låt svalna något och fyll pralinerna.

Recept: machatryffel, räcker till två pralinformar

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 2 msk g machapulver
  • 1 dl grädde
  • 1 msk glukos
  • 1 msk vodka

Instruktioner

  1. Koka upp grädde, machapulver och glukos.
  2. Finhacka chokladen och rör ned i grädden. Rör tills allt har smält.
  3. Tillsätt vodkan och rör om, den gör att pralinerna håller längre men ger ingen smak.
  4. Låt svalna något och fyll pralinerna.

2 Comments

  1. Jessie
    mars 29, 2017 / 5:10 e m

    Vilka fina!
    Hur gör du när du dekorerar dem med färgat kakaosmör? Hur mycket kakaosmör och vilken typ av färg osv?

    • therese
      Författare
      mars 29, 2017 / 5:12 e m

      Tack! Jag smälter ett par gram kakaosmör, mixar i pulverfärg och målar ett tunt lager med pensel.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: