Jag älskar att baka bakelser men gör det alldeles för sällan eftersom det tar så lång tid och många omgångar i frysen om man ska ha flera lager och smaker. Men denna chokladbakelse går lite snabbare och är fantastisk, en perfekt lördagsdessert!
Recept: pistagejaconde
Ingredienser
- 150 g ägg
- 55 g mandelmjöl
- 50 g pistagemjöl
- 105 g florsocker
- 30 g vetemjöl
- 195 g äggvita
- 50 g strösocker
- 35 g smält smör
- extra strösocker
Instruktioner:
- Sikta samman mandelmjöl, pistagemjöl och florsocker.
- Vispa ägg, mandelmjöl, pistagemjöl och florsocker poröst.
- Vispa äggvita och socker till en maräng.
- Vänd försiktigt ned ägg & mandelsmeten i marängen.
- Vänd försiktigt ned mjölet och tillsätt till sist det smälta smöret.
- Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper eller silikonmatta.
- Grädda i mitten av ugnen i 180’C i cirka 8 minuter eller tills jaconden fått en fin, lätt gyllene färg.
- Ta ut och låt svalna.
- Täck med strösocker (som på en rulltårta) och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Vänd snabbt kakan upp och ned och dra försiktigt bort det bakplåtspapper eller den silikonmatta som den bakades på
Recept: karamelliserad chokladmousse
Ingredienser:
- 37g socker
- 100g grädde
- 25g äggula
- 125 g mjölkchoklad
- 300g grädde
- 2st gelatinblad
Gör så här:
- Häll socker och tillräckligt med vatten för att det ska bli fuktig i en kastrull. Karamellisera (koka tills gyllenbrunt)
- Tillsätt första delen grädde och rör slätt.
- Vispa äggulan lätt och häll över lite av vätskan. Rör slätt.
- Häll i äggulevätskan i kastrullen, vispa och värm till 68’C under omrörning. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
- Tillsätt gelatinbladen till vätskan. Rör om.
- Häll vätskan över chokladen och rör slätt.
- Vispa andra delen grädde löst.
- Vänd ned grädden i chokladsmeten.
- Fyll i formar eller glas och frys.
- Ta fram och låt tina i kyl innan servering.
Recept: chokladglaze
Ingredienser:
- 200g grädde
- 45g glukos
- 180g mörk choklad
Gör så här:
- Koka upp grädden och glukosen
- Slå vätskan över chokladen och rör om tills allt smält
- Låt svalna till ca 28 grader
- Häll över frusen tårta eller bakelser och låt rinna av
Instruktioner för montering av bakelse:
Dag 1:
- Baka jaconden och ta ut bottnar som passar den silikonform du tänker använda.
- Gör chokladmoussen och fyll i formarna, lägg i pistagejaconden som botten. Helst ska den vara några millimeter mindre än formen så att det blir mousse även på sidorna av bottnen.
- Låt stå i frysen till nästa dag.
Dag 2:
- Förbered chokladglazen och låt den svalna
- Ta ut bakelserna ur formarna och glazera
- Dekorera med finhackade pistagenötter
- Låt bakelserna tina i kylskåp
Hejsan!
Jag ser att du använder glaze utan gelantin, jag letar recept nämligen. Vad är skillnaden? Jag ska göra en choklad och kolatårta, med glaze över…
Hur lång tid tror du den behöver för att tina..?
Tack! ?
Författare
Hej! När det är mörk choklad i behövs inget gelatin, den håller ihop ändå pga chokladen. Jag skulle säga ett par timmar i kylen, beroende på hur stor den är