Recept: maskrossirap

maskrossirap i tre burkar som är staplade på varandra

Än så länge är det alldeles för tidigt för att sköra saker som är avsktligt planterade i vår trädgård, men maskrosor finns det gott om. Jag har alltid tyckt att det är fina blommor som lyser upp som små solar men min sambo vill verkligen inte ha dem i gräsmattan. Så häromdagen plockade jag dem och kokade maskrossirap! Det är ett perfekt substitut för honung om man äter en vegansk kost, men väldigt gott även om man inte äter helvegetariskt.

Sirapen höll bra men har börjat krisallisera sig efter ett par dagar. Det kan den göra om det finns något i burkarna att bilda kristaller kring eller om det varit sockerkorn kvar i kastrullen. Och slarvig som jag var tänkte jag inte på att borsta bort kristallerna med en fuktad bakpensel. Lösningen är att hälla ut burkarna i en kastrull, koka bort kristallerna, komma ihåg att pensla bort kristallerna och tillsätta 5-10% glukossirap. Så det ska göras någon kväll, men jag kunde inte låta bli att fotografera och dela med mig av receptet innan det!

Recept: maskrossirap

Ingredienser:

  • 1 liter lätt packade maskrosblommor
  • 3 dl citronsaft
  • 7 dl vatten
  • 1 liter socker

Gör så här:

  1. Ta bort så mycket grönt som möjligt från blommorna och häll dem i en kastrull tillsammans med vattnet.
  2. Koka upp och koka i 20 minuter, låt sedan dra över natten.
  3. Sila bort blommorna, häll maskrosvattnet i en kastrull och tillsätt sockret.
  4. Koka upp till en sockerlag och koka tills vätskan reducerats till 1/3. Glöm inte att borsta kanterna med en fuktad bakpensel så att du får bort sockerkristallerna.
  5. Häll upp på steriliserade burkar, låt svalna, sätt på locket och förvara mörkt och svalt.
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *