Ibland undrar jag om det kan finnas något godare än en chokladpralin fylld med len, härlig chokladkola. För att göra pralinerna tempererar jag mörk choklad och gjuter i formar som jag har målat med färgat kakaosmör. Allt man behöver för att göra praliner finns på marron.se (ej en sponsrad länk – det är helt enkelt min favoritbutik för chokladtillbehör). De har även bra guider för hur man använder pralinformarna och hur man tempererar choklad.
Uppdatering 29/12-20: här finns en guide för hur man gör chokladpraliner – allt från vilken utrustning man behöver till hur man väljer rätt choklad och kollar att tempereringen har blivit bra.
Recept: mörk chokladkolasås
Ingredienser
- 200 g strösocker
- 0,5 dl vatten
- 50 g smör
- 120 ml grädde
- 100 g mörk choklad
Instruktioner
- Lägg socker och vatten i en kastrull. Värm utan att röra om tills sockret har karamelliserats och blivit bärnstensfärgat.
- Tillsätt smör och grädde och rör om.
- Tillsätt chokladen och rör om.
- Låt svalna innan du fyller chokladpralinerna.