Vanilj- & saffransbakelse

Vanilj- & saffransbakelse

Mitt förra bakelseinlägg med denna choklad- & pistagebakelse blev så populärt att jag tänkte dela med mig av en till: vanilj- och saffransbakelse. Supergott såhär i jultider!

Recept: saffransjaconde

Ingredienser

  • 150 g ägg
  • 105 g mandelmjöl
  • 105 g florsocker
  • 30 g vetemjöl
  • 195 g äggvita
  • 50 g strösocker
  • 35 g smält smör
  • 1 pkt saffran
  • extra strösocker

Instruktioner:

  1. Sikta samman mandelmjöl och florsocker.
  2. Vispa ägg, mandelmjöl och florsocker poröst.
  3. Vispa äggvita och socker till en maräng.
  4. Vänd försiktigt ned ägg & mandelsmeten i marängen.
  5. Vänd försiktigt ned mjölet och tillsätt till sist det smälta smöret.
  6. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper eller silikonmatta.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 180’C i cirka 8 minuter eller tills jaconden fått en fin, lätt gyllene färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Täck med strösocker (som på en rulltårta) och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Vänd snabbt kakan upp och ned och dra försiktigt bort det bakplåtspapper eller den silikonmatta som den bakades på

Recept: saffransganache

Ingredienser:

  • 100 g grädde
  • 10 g gluskos
  • 300 g vit choklad
  • 1 pkt saffran

Instruktioner:

  1. Finhacka chokladen
  2. Koka upp grädde, glukos och saffran
  3. Häll vätskan över chokladen och rör om tills allt har smält
  4. Låt svalna

Recept: saffransbavaroise

Ingredienser:

  • 500 g grädde
  • 100 g socker
  • 160 g äggula
  • 100 g socker
  • 12 g guldgelatinblad
  • 500 g grädde
  • 1 pkt saffran

Instruktioner

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädden tillsammans med den första mängden socker och saffran.
  3. Vispa ihop äggulan med den andra mängden socker.
  4. Häll försiktigt lite av den varma vätskan över äggule + sockerblandningen och rör om under tiden.
  5. Häll över blandningen i kastrullen och rör om. Fortsätt röra om tills vätskan når 86’C och ta då bort vätskan från plattan.
  6. Blanda ned gelatinet i vätskan och rör om tills allt har lösts upp.
  7. Häll över vätskan i en djup ugnsform och ställ den för att svalna i kylen.
  8. Vispa under tiden grädden tills den blir lösvipad.
  9. Rör försiktigt samman grädden och vätskan när den har blivit lika kall som grädden.
  10. Häll upp i formar och frys tills bavaroisen ska användas, tina långsamt i kylskåp.

Recept: vaniljbavaroise

Ingredienser:

  • 500 g grädde
  • 100 g socker
  • 160 g äggula
  • 100 g socker
  • 12 g guldgelatinblad
  • 500 g grädde
  • 1 st vaniljstång

Instruktioner

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädden tillsammans med den första mängden socker och vaniljstång (urskrapade frön + stång). Låt dra i 15 minuter och koka sedan upp igen.
  3. Vispa ihop äggulan med den andra mängden socker.
  4. Häll försiktigt lite av den varma vätskan över äggule + sockerblandningen och rör om under tiden.
  5. Häll över blandningen i kastrullen och rör om. Fortsätt röra om tills vätskan når 86’C och ta då bort vätskan från plattan.
  6. Ta bort vaniljstången och blanda ned gelatinet i vätskan och rör om tills allt har lösts upp.
  7. Häll över vätskan i en djup ugnsform och ställ den för att svalna i kylen.
  8. Vispa under tiden grädden tills den blir lösvipad.
  9. Rör försiktigt samman grädden och vätskan när den har blivit lika kall som grädden.
  10. Häll upp i formar och frys tills bavaroisen ska användas, tina långsamt i kylskåp.

Instruktioner för montering av bakelse:

Dag 1:

  • Baka jaconden och ta ut bottnar som passar den silikonform du tänker använda.
  • Gör saffransganachen och bra den mellan två bitar jaconde. Gör så många dubbla jaconder med ganache emellan som du tänkt göra bakelser.
  • Gör saffransbavaroisen och fyll i interiörformar, exempelvis en kupolform som är två storlekar mindre än den du tänkt använda först
  • Låt stå i frysen till nästa dag.

Dag 2:

  • Gör vaniljbavaroisen.
  • Fyll vaniljbavaroisen i formar och lägg i den frysta saffransbavaroisen samt jaconden.
  • Låt stå i frysen till nästa dag eller när du ska använda dem.

Dag 3:

  • Ta ut bakelserna ur sina formar och dekorera. Jag gillar att spraya bakelser med färgat kakaosmör, finns att köpa hos ex Åsö. (ej adlink, endast tips)
  • Låt tina långsamt i kylskåp och servera när bakelserna blivit mjuka.

Länkar

För de här bakelserna har jag använt följande formar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *