Ofta är praliner på vit choklad väldigt söta, så jag gillar att byta fyllningen mot något syrligare. En favorit är citrontryffel som blir alldeles perfekt syrlig. För att göra pralinerna tempererar jag vit choklad och gjuter i formar som jag har målat med färgat kakaosmör. Allt man behöver för att göra praliner finns på marron.se (ej en sponsrad länk – det är helt enkelt min favoritbutik för chokladtillbehör). De har även bra guider för hur man använder pralinformarna och hur man tempererar choklad. Askar att lägga pralinerna i köper jag från pralinaskar.se – också en favoritbutik.
Uppdatering 29/12-20: här finns en guide för hur man gör chokladpraliner – allt från vilken utrustning man behöver till hur man väljer rätt choklad och kollar att tempereringen har blivit bra.
Recept: citrontryffel
Ingredienser
- 0,75 dl citronjuice
- 0,25 dl grädde
- 1 msk glukos
- 1 msk vodka
- 200 g vit choklad
Instruktioner
- Koka upp juice, grädde och glukos.
- Slå vätskan över finhackad vit choklad och rör tills allt har smält
- Rör i vodkan.
- Låt svalna.
Instruktioner för pralinen:
- Putsa och måla formen
- Temperera choklad och gjut skalen
- Fyll med tryffeln och låt stelna
- Locka och låt stelna
- Ta ut pralinen ur formen